Tanssit

Tässä olevat kuvaukset perustuvat niin moniin lähteisiin, ettei tässä valitettavasti voi niitä kaikkia mainita. Muuallakin on toki paljon asiaa kansantanssista, esimerkkeinä mainittakoon vaikkapa Tanhuvakka, wikipedia ja tanssi.net.

Kansantanssiharrastuksesta lisätietoja saa sekä näiltä sivuilta että vaikkapa Nuorisoseurojen sivuilta, Karjalaisen Nuorisoliiton sivuilta sekä Finlandsvenska Folkdansringenin sivuilta.

Lisäksi kansantanssia harrastetaan mm. eläkeläisjärjestöissä ja settlementteissä.

Nykyään kansantanssi jaetaan kansainvälisen luokittelun mukaan autenttiseen, tyyliteltyyn ja koreografioituun kansantanssiin. Voidaan toki väitellä siitä, voiko autenttista kansantanssia enää olla olemassa -- ellei vaikkapa tangoa ja humppaa lasketa sellaisiksi. Tässä ei kuitenkaan ole tarkoitus käydä asiasta laajempaa keskustelua. Näillä sivuilla mainitut tanssit viittaavat sujuvasti sekä muistiinmerkittyihin tansseihin että niihin sellaisina kuin niitä nykyään tanssitaan tahi hyödynnetään koreografioissa.

Kansantassiharrastuksen vaiheita Suomessa käsitellään laajemmin täällä.

Kansantanssipiireissä tanssitaan myös melko yleisesti juhlatansseja (Mignon, Pas d'Espagne, Krakowiak, etc.) sekä kansanomaisempia seuratansseja (Kerenski, Serjoza, etc) joista molempiin saatetaan viitata. Onhan esim. Karjalasta tallennettu monta kansan versiota Pas d'Espagnesta.