Seuratanssit

Seuratansseilla ei tässä varsinaisesti tarkoiteta seurapiirien tanssimia tansseja, eikä juhlatansseja, vaan kansan tanssimia, pareittain tanssittavia ryhmätansseja. Näissä tansseissa on suhteellisen vakiintunut, joskin paikallisesti vaihteleva, koreografia (eli askelsarja). Tässä mainitaan vain muutama esimerkki, koska näitä tansseja on suorastaan mahdoton määrä, ja rajanveto erilaisten tyyppien välillä on hankalaa, ellei mahdotonta. Tänne on niputettu kaikki, mikä ei ole mahtunut muihin kategorioihin.

Tanhuvakan paritanssit

Tanhuvakassa on kuvaus 65 kansan tanssimasta paritanssista, jotka useimmiten koostuvat kahdesta osasta: yksi polkkaosio ja yksi paikalla tapahtuva hyppely, taputus tjms. osio. Jos mukaan lasketaan piiritanssit, joissa toinen osio on vaikkapa kättely tai piiri, mutta toinen osio edelleen paritanssia, lukumäärä lienee sadan paikkeilla.

Esimerkkeinä vaikkapa Eeva-Stiina, joka 1920-30 luvulla on tunnettu Pomarkusta Sortavalaan ja Kerenski, alkujaan ilmeisesti Georgialainen tanssi, joka yhdistyttyään Ukrainassa Pietarilaiseen mustalaisromanssiin levisi kulovalkean tavoin Venäjälle ja  Suomeen 1910-luvulla. Nimi viittaa Venäjän väliaikaishalituksen pääministeriin vuonna 1917, Aleksandr Kerenskiin. Venäjällä tanssi tunnetaan Nadja-tyttösenä tai Tuusteppinä, Yhdysvalloissa Venäläisenä Tuusteppinä. Erilaisia toisintoja Suomesta tunnetaan toistakymmentä.

Kasatsok

Etenkin Karjalassa 1900-luvun alussa tanssittu venäläisvaikutteinen tanssi. Nimi tarkoittaa pikku kasakkaa.

Serbirjanoska

Valkovenäjällä, Ukrainassa ja Venäjällä tunnettu lähinnä yksin- ja mustalaistanssina, meillä Itä-Karjalaisena paritanssina.

Kehruuvalssi (Perhevalssi)

Yksinkertaistunut versio Mignon-tanssista, joka lienee syntynyt Saksan alueella ja tullut Suomeen 1890-luvulla. Tunnetaan koko Suomen, Karjalan ja Inkerin alueella.

Tässä kohden ehkä kaivataan jo linjanvetoa ns. juhlatanssien ja kansantanssien välille, mutta tosiasia on, että kansa on tanssinut omia versioitaan yleiseurooppalaisista juhlatansseista. Esim. Pas d'Espagnesta on tallennettu useita toisintoja nimellä Padepaa tai Padespaa.