Hoppavalssi

Hoppavalssi eli hevosvalssi

Tasajakoiseen musiikkin tanssittu valssintapainen. Perimätieto tuntee ainakin neljä eri tapaa. Ilmeisesti alun alkaen sottiisinkin pyörintä tapahtui jollain hoppavalssin variaatioista.

Valssimainen tapa

Pyörähdetään normaalilla valssilla ja pidetään paussi nelosiskulla. Myöhemmin tanssittu polkan askelilla.

Humpahtava tapa

Askel ykkösellä lähtien kääntymään, kolmosella käännös ja nelosella viereen. Seuraava askel alkaa eri jalalla. Joidenkin käsitysten mukaan vaihtoaskelhumppa olisi kehittynyt suoraan tästä askelikosta.

Kaksiaskelinen

Ykkösellä voimakas kääntyminen, kolmosella käännös loppuun ja toinen jalka viereen. Seuraava askel alkaa samalla jalalla.

Kantakäännöksellä

Ykkösellä lähdetään kääntymään, kakkosella toinen jalka saattaa käännöksen loppuun, kolmosella ensimmäinen jalka tulee viereen ja nelosella käännytään kantapäiden varassa puoli kierrosta.  Sama jalka aloittaa seuraavan askelikon.

Kahdelle keskimmäiselle on ominaista, että tanssisuuntaan kulkeva tanssija taittaa pitemmän matkan kuin selin oleva tanssija. Viimeinen versio tekee täyden kierroksen yhden tahdin aikana, ja on siis aika vauhdikasta menoa.

Kaikille on yhteistä, että pyörintä tapahtuu valssimaisesti, eli aina pyörähdyksen alussa ja lopussa toisen kasvot ja toisen selkä ovat tanssisuuntaan.

Hoppavalssi esiintyy askelikkona vain muutamassa kansantanssissa, joissa niissäkin se on saatettu korvata vaihtoaskel- tai pistopyörinnällä. Eipä hoppavalssia juuri näe pelimannitansseissakaan.